حسابداری اموال و داراییهای ثابت

حسابداری اموال و داراییهای ثابت



Fixed asset and property accounting
داراییهای ثابت
اموال یا دارایی ثابت چیست
اموال کلمهای است عربی و جمع مال است. اموال در لغت به معنی مالها، املاک و اسباب و امتعه و کالا و ثروت و هرچیزی که در تملک کسی باشد، یا درتصرف کسی باشد، گفته میشود.
در فارسی هم به مال خواسته میگویند. در اصطلاح مال عبارت است ازچیزی که ارزش اقتصادی داشته و قابل تقویم به پول بوده و ارزش مبادله را دارا باشد. بنابر این حقوق مالی مانند حق صاحب علامت تجاری هم مال محسوب میشود.
در اصطلاح حقوقی هر چیزی که انسان میتواند از آن استفاده کند و قابل تملک هم باشد، مال است.
چیزی که قابلیت داد و ستد ندارد ولو اینکه مورد نیاز انسان باشد به آن مال گفته نمی شود
نکته: به اموال دارایی ثابت نیز گفته می شود
بررسی عناصر و ویژگیهای اموال :
مال باید قابل اختصاص دادن به شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
در صورت اختصاص به شخص، قابل نقل و انتقال باشد. پس هر چه که مستقلاً قابل نقل و انتقال نیست، مال نیست.
قابل داد و ستد باشد و برای آن عرضه و تقاضا مطرح بوده و بتوان آن را به پول ارزیابی کرد .
مفید باشد و نیازی را بر آورد، خواه آن نیاز مادی باشد یا معنوی.
طبقه بندي اموال :
اموال به دو بخش تقسیم می شود:
اموال منقول
اموال غیرمنقول
اموال منقول: اموالی هستند که هرچقدر از آنها استفاده شود فرسوده وخراب می شوند ولی از بین نمی روند وقابلیت جابجایی نیز دارند مانند (خودرو ؛ میزتحریر …)
اموال غیر منقول: اموالی که قابلیت جابه جايی ندارند ونمی توان آنها را ازمکانی به مکان دیگر برد.مانند
(زمین ؛ ساختمان )
اموال منقول خود به 3 دسته تقسیم می شوند
اموال منقول مصرفی : ﺍﻣﻮﺍﻟﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺮ ﺍﺛﺮ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ، ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﺟﺰﺋﯽ ﯾﺎ ﮐﻠﯽ ﺍﺯ ﺑﯿﻦ می روند (کالاهای مصرفی)
اموال منقول غیر مصرفی : آن ﺩﺳته ﺍﻣﻮﺍﻟﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺪوﻥ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﺤﺴﻮﺱ و ﺍﺯ دست ﺩﺍﺩﻥ ﻣﺸﺨﺼﺎﺕ ﺍﺻﻠﯽ ﺑﻄﻮﺭ ﻣﮑﺮﺭ مورد ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ گیرند.
اموال منقول در حکم مصرفی : ﺍﻣﻮﺍﻟﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺩﺭ ﻇﺎﻫﺮ ﺑﺎ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻏﯿﺮﻣﺼﺮﻓﯽ ﻣﺸﺎﺑﻬﺖ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺍﻣﺎ ﺑﻪ ﻟﺤﺎﻅ ﻃﺒﯿﻌﺖ و ﻣﺎﻫﯿﺖ ﯾﺎ ﺍﺭﺯﺵ ﮐﻢ، ﺗﻨﻈﯿﻢ ﺣﺴﺎﺏ ﺑﺮﺍی ﺁﻧﻬﺎ ﺑﺼﻮﺭﺕ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻏﯿﺮﻣﺼﺮﻓﯽ ﺿﺮوﺭﺕ ﻧﺪﺍﺭﺩ.
نکته : معمولا ” اموال منقول مصرفی “ با نام کالاهای مصرفی شناسایی و طبقه بندی می شوند و طرح طبقه بندی فوق جهت آگاهی شما عزیزان از طبقه بندی کلی می باشد
تعاریف اموال موضوع این مقاله علاوه بر تعاريف عمومي فوق الذكر تابع موارد ذيل نيز مي باشد.
عموماً در تعریف مال گفته میشود که مال چیزی است که انتظار می رود بیشتر از یک سال قابل استفاده بوده و ارزش داد و ستد دارد و در برابر آن پول یا مال دیگر داده میشود و از نظر اقتصادی ارزش مبادله را داشته باشد. معیار تمییز این ارزش نوعی بوده و در اختیار عرف است.
دارایی ثابت مشهود دارایی هایی هستند که خرید آنها جهت استفاده در شرکت بوده یعنی برای فروش نمی باشند و دارای عمر طولانی بوده و ضمناً استهلاک پذیر هم هستند.
تعریف استهلاک بر اساس ماده 234 قانون تجارت
کاهش ارزش دارایی ثابت که در نتیجه استعمال، تغییر فنی و یا علل دیگر همچون تغیر تکنولوژی، خسارت جانی و مالی ،تغیر در مقدار و نوع سرویس، تغیر در مقررات عمومی به وجود آید
بهای تمام شده: بهای تمام شده دارایی های ثابت که همان ارزش استهلا ک پذیر دارایی است، شامل کلیّه مخارج لازم برای تحصیل دارایی و نیز سایر مخارج بعد از تحصیل تا مرحله بهره برداری است. این مخارج شامل؛ بهای خرید، هزینه حمل، بارگیری، نصب و راه اندازی، کمیسیون، هزینه های نقل و انتقالات مالکیت )شهرداری، اداره ثبت و اسناد و اداره دارایی(، حقوق گمرکی، هزینه های دوره بهره برداری آزمایشی و تعمیرات اساسی. بهای تمام شده دارایی های ثابت به صورت واقعی قابل محاسبه است.
ارزش اسقاط: عبارت است از ارزش دارایی پس از پایان عمر مفید آن. به عبارت دیگر مبلغ برآوردی که پس از پایان عمر مفید دارایی و در اثر واگذاری یا فروش آن عاید مؤسسه می گردد. تفاوت بین بهای تمام شده و برآورد ارزش باقیمانده دارایی را مبنای استهلاک مأخذ استهلاک می گویند.
عمرمفید: مدت زمانی که مؤسسه انتظار دارد از دارایی ثابت با عملکرد قابل قبول استفاده نماید. عمر مفید براساس زمان، تعداد تولید، واحدهای مقداری مشابه، مسافت و ساعات کارکرد که انتظار می رود در فرایند استفاده از دارایی توسط مؤسسه یا براساس قوانین، برآورد می گردد
ارزش منصفانه: مبلغی است که خریداری مطلع و مایل و فروشنده ای مطلع و مایل می توانند در معامله ای حقیقی و در شرایط عادی، یک دارایی را در ازای مبلغ مزبور با یکدیگر مبادله کنند
ارزش دفتری: بهای تمام شده دارایی پس از کسر استهلاک انباشته آن.
ارزش باقیمانده: مبلغ برآوردی که واحد تجاری درحال حاضر می تواند از واگذاری دارایی پس از کسر مخارج برآوردی واگذاری به دست آورد، با این فرض که دارایی دروضعیت متصور در پایان عمر مفید باشد
میزان استهلاک در یک دارایی و اندازه گیری آن
اگر بخواهیم میزان استهلاک یک دارایی را بدست بیاوریم باید به سه مورد اساسی زیر توجه داشته باشیم
قیمت تمام شده دارایی
میزان عمر مفید برآوردی دارایی
ارزش اسقاط دارایی همانا ارزش نقدی دارایی ثابت در پایان عمر مفید آن را ارزش اسقاط می نامند
6 روش محاسبه استهلاک
خط مستقیم
میزان تولید
مانده نزولی
مجموع سنوات
روش وجوه استهلاکی
روش مدت عملیات
فرمول روش استهلاک مستقیم

فرمول روش استهلاک نزولی

درحال حاضر تنها روش استهلاک مستقیم و نزولی مورد تایید وزارت دارایی می باشد .
دروست عزیز، در اینجا می توانید اصل فایل را دانلود نمایید. موفق باشید